Jant nedir ?
Araç tekerleklerinin dışında yer alan ve tekerleklerin merkezlerini kaplayan metal veya alaşımlı halkalardır. Araçların tasarımına ve performansına büyük ölçüde katkıda bulunur ve aynı zamanda tekerlekleri lastiklere sabitlemek için otomobiller, kamyonlar, motosikletler, bisikletler gibi araçlarda kullanılırlar. Farklı boyutlarda, şekillerde ve renklerde mevcuttur.
Jantlar genellikle alüminyum veya magnezyum alaşımlarından yapılır. Bu alaşımlar, hafif, dayanıklı ve görsel açıdan çekici olmaları nedeniyle tercih edilirler. Alüminyum jantlar, magnezyum jantlara göre daha yaygın olarak kullanılır, çünkü daha kolay üretilebilir ve daha hesaplıdır. Magnezyum jantlar, daha hafif ve daha dayanıklı olmalarına rağmen, yüksek maliyetlere sahiptir ve daha zorlu bir üretim sürecine sahiptir. Bazı jantlar çelikten yapılmışlardır. Çelik jantlar daha ucuzdur, ancak ağır ve görünüm açısından güzel olmadıkları için çok tercih edilmezler
Eskiyen jantlar ne yapılır ?
Kullanım ömrünü tamamlayanlara hurda jantlar ismi verilmektedir. Dönüştürülebilir bir malzeme olarak kabul edilir ve geri dönüşüm tesislerinde işlemden geçirilir. İlk olarak, jantlar kauçuk lastiklerden ayrılır ve metal kısmı işlemek için ayrılır. Daha sonra, jantlar sıcak bir fırında eritilir ve metal alaşımı kurtarılır. Eritme işlemi sırasında, metal alaşımı kaynaklı kirleticiler de ortadan kaldırılır ve alaşım yeniden kullanılabilir hale getirilir.Geri dönüştürülen metal alaşımı, yeni jantlar, otomobil parçaları, tencere-tava ve diğer metal ürünlerin üretiminde kullanılabilir.
Alüminyum jantlar nasıl eritilir ?
Alüminyumun erime noktası yaklaşık 660°C civarındadır. Bu sıcaklığa ulaşıldığında, alüminyum katı halden sıvı hale geçer. Ancak, alaşımların erime noktası, bileşimlerine ve kullanılan diğer malzemelere bağlı olarak değişiklik gösterir. Örneğin, alüminyum-magnezyum alaşımları, alüminyum oksit kaplamaları veya diğer katkı maddeleri ile değiştirilmiş alaşımlar, saf alüminyumdan daha yüksek veya daha düşük erime noktalarına sahip olmaktadırlar.Kullanılan jantınızın hangi alaşımdan olduğunu bilmek son derece önemlidir.
Çelik jant hurdaları kaç derecede eritilir ?
Erime noktası, kimyasal bileşimine ve yapısına bağlı olarak değişebilir. Ancak, çelik genellikle yaklaşık 1370-1530°C sıcaklıkta erir. Bu sıcaklığa ulaşıldığında, çelik katı halden sıvı hale geçer. Ancak, farklı çelik türleri ve alaşımlarının erime noktası birbirinden farklıdır ve ayrıca çelik eritme işleminin yapılacağı koşullar (örneğin atmosfer basıncı, hava akımı, vb.) da erime noktasını etkiler.
Jant hurda fiyatları nasıl belirlenir ?
Hurda jantların fiyatı belirlenirken öncelikle çelik veya alüminyumdan olduğu belirlenir.Daha sonra türüne kilogramına göre fiyat verilir.Ortalama 14 ebatlarında bir jant lastikle beraber 12-15 kg arasında gelmektedir.
Sizlere yardımcı olabilmek adına 2023 hurda jant fiyatları şu şekildedir ;
Sert Alüminyum Hurda Fiyatı | 25.00 ₺ |
Hurda lastik fiyatı | 30.00-45,00₺ |
Demir Hurda Fiyatı | 6.50-7.35 ₺ |
Hurda Çelik Fiyatı (paslanmaz hurda) | 21,50-33,60 ₺ |